KÉSZLETMOZGÁS

Árképzés

Eladási ár

A alábbi sorrendben megy az ár megállapítása, és természetesen, ha egy feltétel teljesül, akkor a további lépések nem kerülnek végrehajtásra.

- Specifikációban a vevő kiválasztásakor megnézi, hogy a vevőnek van-e engedmény- ill. felár % letárolva az ügyféltörzsben, ha igen, akkor az lesz az alapértelmezett érték.
- A termék kiválasztásakor először megnézi, hogy az akciótörzsben (ügyféltörzs / akció funkció) adott időszakban, a vevőnek a termékre van-e engedmény %, vagy fix ár megadva, ha igen, akkor azt veszi, és kész.
- Megnézi hogy a terméktörzsben az adott időszakra van-e fix ár megadva, ha igen, akkor azt veszi és kész.
- Ha fixár volt a terméktörzsben, akkor engedmény, és felár nincs.
- Megnézi hogy van-e megadva mennyiségi engedmény % a termékhez, ha igen akkor azt veszi. Később mennyiség módosításakor kijelzi hogy jelenleg milyen engedmény van a specifikációban, és mennyi a mennyiségi engedmény törzsben, és megkérdi, hogy átírja-e.
- Ha nem volt mennyiségi engedmény, akkor megnézi, hogy a gyártóhoz és vevőhöz van-e letárolva, ha igen, akkor azt az engedményt veszi.
- Megnézi, hogy a terméktörzsben van-e megadva engedmény %, ha van, akkor azt veszi.
- Végül a specifikáció fejrészében megadott alapértelmezett engedményt veszi.

Ajánlatkészítés

A vevőnek kiajánlott termékeket tartalmazza, ebből lehet azután visszaigazolást készíteni, akár egyszerre, akár részletenként.

Visszaigazolás a vevőnek

A vevőnek visszaigazolt termékeket tartalmazza, szállítási határidővel. Készülhet ajánlatból, ill. be lehet előzmény nélkül közvetlenül is írni.

Kimenő megrendelés

A beszállítótól való rendelés. Lehet közvetlenül megadni, ill. össze lehet állíttatni a programmal. Ilyenkor a megadott beszállítótól ill. gyártótól az aktuális raktárkészlet, a vevők felé meglévő visszaigazolások, és a terméktörzsben megadottak alapján lehet összeállítani a megrendelést. Természetesen a program által ajánlottak módosíthatóak. A terméktörzsben megadható minimális, maximális raktárkészlet. Ha a készlet a minimum alá csökken, akkor a rendelés összeállításakor annyit rendel, hogy a készlet a maximumnál megadott mennyiségre nőjön. Megadható minimális rendelési mennyiség, ill. a megrendelés mennyiségi egysége is.

Bevételezés

Bevételezést lehet közvetlenül is beírni, valamint kimenő megrendelésből készíteni. Utóbbi esetben ott kell összeállítani e bejött termékeket, majd átíratni egy gombnyomásra a bevételek közé. Ez még szerkeszthető, módosítható, hozzá is lehet írni tételeket, majd véglegesítéskor a megrendelésből átírt tételeket a megrendelésre visszavezeti hogy már bejött. Véglegesítéskor először készletre veszi a terméket – lehet számlázni -, de ekkor még lehet módosítani az adatokon (mennyiségen is, természetesen csökkenteni csak akkor, ha még nem volt eladva belőle), de új tételt már nem lehet hozzáadni. Ha már minden rendben van akkor lehet úgy véglegesíteni, hogy már nem lehet rajta módosítani. Ezek a véglegesítések a megfelelő jogosultság birtokában visszavonhatóak.

Szállítólevél

Visszaigazolásból lehet szállítólevelet készíteni. Erre akkor van szükség, ha a számla csak később készül el. Ilyenkor először bekerül a szállítólevek közé, és lefoglalja a raktárban a termékeket. Ez azt jelenti hogy a raktárkészletben még benne van, de jelzi hogy abból már le van foglalva, és nem engedi másnak kiadni. A szállítólevelek is „lefoglalt”-ként van megjelölve. Itt egy gombnyomásra kiszállítható, majd később kiszámlázható. Így a funkciók elkülöníthetőek, egyik helyen összeállítható a szállítólevél (lefoglalás), a raktárban a tényleges kiszállításkor adható ki, majd a számlázáson ez alapján elkészíthető a végszámla. Ha ezek a funkciók nem különülnek el a cégnél, akkor ez az egész funkció kihagyható, mert a számlából is lehet szállítólevelet nyomtatni.

A kötegelt munkát elősegítendő szállítólevél készíthető a „diszponálás” funkcióban is. Ekkor a visszaigazolásokat több szempont szerint lehet szűrni, és egy lépésben több szállítólevelet elkészíteni (részletesebben lásd. A diszponálás leírásánál).


Számla

Számla sokféleképpen készíthető.

•  Beírható közvetlenül, előzmény nélkül.

•  Készíthető visszaigazolásból, vagy annak egy részéből.

•  Egy adott kiszállított szállítólevélből.

•  A „Szállítólevél számlázása” funkcióval, ekkor a vevőt megadva a program kijelzi az összes számlázásra váró szállítólevelét, ezekből kiválogatható hogy melyeket kell leszámlázni, így össze is vonható több szállítólevél egy számlára.
Részletek...


Kölcsönadás

Megadott vevőnek lehet kölcsönadni (bizományba, kipróbálásra…) termékeket. Ezeket leveszi a raktárból, és külön jelzi a kölcsönadott mennyiséget. Kölcsön visszavét

Megadott vevőnek lehet a kölcsönben lévő termékeit visszavenni. A program kijelzi a vevőnél lévő összes cikket (hány darab, és mikor lett kiadva), ezekből összeválogatható hogy jelenleg mit akarunk visszavenni. A visszavételezés véglegesítéskor egy kapcsolóval megadhatjuk, hogy készítsen-e visszaigazolást belőle. Ha utána számlázni akarjuk akkor ezt érdemes bekapcsolni, és utána még a visszaigazolás még szerkeszthető, módosítható, majd egy gombnyomásra elkészíthető a számla.


Egyéb bevét

Bevételezni lehet cikkeket. Elsősorban a leltártöbblet felvitele történhet itt, beírható közvetlenül is, de a „készletlista - leltár” funkcióban a leltárnál megadható a termékekhez a leltártól való eltérés (+/-), majd egy gombnyomásra a program összeállítja a megfelelő egyéb bevétet, vagy kiadást. Ezek azután szerkeszthetőek, majd lehet véglegesíteni.


Egyéb kiadás (selejtezés)

Analóg módon történik mint az egyéb bevétnél, csak itt értelemszerűen kiadásról van szó

Raktárak közötti átadás

Először meg kell adni, hogy melyik raktárból melyikbe kívánjuk a terméket átadni, majd össze kell állítani a cikkeket, és véglegesíteni a mozgást